Saturday, 5 February 2011

Salzburg, Austria

adi pagi tu dalam jam 10 kami bertolak ke Salzburg; Austria menaiki OBB train. di Haupbahnhof.

Sambil melihat salji, sambil pegang rambut


mase saya nak naik train ada pakcik tahan dengan kindlynya, rupenya dia nak pergi salzburg juga tapi x ada ticket. mujurla kan kami beli tiket 5 persons (group ticket),
Pakcik ni la yang nak kongsi ticket tu.Die kind jugak 

jadi boleh masuk die sorang lagi. and dia byar kami dalam 7 euro. di Salzburg, memang menguji kesabaran, sebab sangat sukar nak cari hostel. tanya orang ni, orang ni tak tau, ty orang ni orang nih bagi direction merapu, tanya lagi, siap bagi bpe meter, 100m then turn right, on the left side.. dah macam GPS occay?. jadi last2 berkat kesabaran saya kononnya (lagi tak boleh bela (blah) saya tak ada map, jadi memang merapu la kan masa jalan. sangat halam (halal+haram) mase itu), jumpa jugak hostel. di Paracelcustra├če. Jadi lepas check in kami keluar beli ticket train untuk ke Vienna. Dan sempat beli baju untuk adek saya yang nak masuk universiti tuh-*ayat mcm makcik2 tak?. Kemudian kami berjalan mencari Mozart Birth Haus, and dapat la jugak sampai ke Walking Street yang namanya tak ingat. Di situ sangat lawa bagai sebb belakang dia ada gunung, atas gunung ada castle yg sangat besar, diselaputi salji2 nipis. kawasan walking street dipissahkan oleh sungai yang besar yang saya kira sangat lawa, sbb background dia gunung salzburg kan. Seperti biasa beli sovenirs, ada satu kedai ni, makcik tu memuji, 'malaysian, good people'. bangga sket occay?. pas tu dia kata nice black hair. saya memang teruja habis sebab diorang tau pasal malaysia. kemudian kami ke kawasan pakistan di salzburg untuk makan. kami singgah di Billa. depan masjid pakistan. makan2 la nasik beriyani kambing yang harga die sama seperti sejaket  Zara- seperti makan jaket zara. malam tu kami tidur dengan tenang sebab kenyang dengan makanan sakit jantung.

No comments:

Post a Comment